vrijdag, 12 januari, 2024

Cadeaukaart verlopen? Zo zit het nu echt met de geldigheid

Het overkomt ons helaas allemaal wel eens: je doorzoekt de onderste lade van je bureau, een oude handtas of een donker hoekje helemaal achteraan in de kast en tadaa… daar ligt een cadeaubon die je helemaal uit het oog was verloren. Misschien is hij nog net geldig en kan je je verloren schat inruilen voor een heerlijk cadeau of geweldige belevenis. Of misschien ben je te laat en is de cadeaukaart verlopen. Of heb je geen idee van de geldigheid van de cadeaukaart.

Help! Wat nu gedaan? Geen paniek. Hieronder vertellen we je alles wat je wilt weten over de geldigheid van cadeaukaarten en wat je nu precies kan doen bij een verlopen cadeaukaart.

Cadeaukaart geldigheid

Laten we even beginnen bij het begin: wat is een cadeaukaart nu eigenlijk? Een cadeaukaart of giftcard is een pasje met daarop een geldbedrag. Daarmee kan je als gelukkige ontvanger iets kopen bij de deelnemende winkels of aanbieders van de cadeaukaart of giftcard. 

Het pasje heeft een magneetstrip en barcode waarop het geldbedrag geladen wordt. Omdat een cadeaukaart vaak afgestemd is op jouw interesses, voelt het een stuk leuker en persoonlijker aan dan geld in een envelop. En een extra voordeel? Je hoeft het bedrag niet in één keer te spenderen. Het resterende bedrag blijft gewoon op de giftcard staan.

‘Maar wat dan met de geldigheid van de cadeaukaart?’ horen we je denken: 

  • Vanaf 1 januari 2022 zijn cadeaukaarten wettelijk minstens 2 jaar geldig

  • Staat er alleen een uitgiftedatum op je cadeaukaart? Dan is de cadeaukaart 5 jaar geldig

  • Staat er nergens een uitgifte- of vervaldatum op? Of een vermelding waar je die informatie kan terugvinden (zoals bv. op de site)? Dan is je cadeaukaart onbeperkt geldig.

Tip: check op voorhand goed de geldigheid van de cadeaukaart die je ontvangt. Zo kan je altijd op tijd je cadeautje verzilveren!

Je Keuze Cadeaukaart verzilveren op Giftcard.nl

Hoera, jij hebt een Keuze Cadeaukaart ontvangen! Tijd om dat geweldige cadeau te verzilveren. En goed nieuws: dat heb je in een wip (of meer concreet: in 5 simpele stappen) gedaan.

Stap 1: Ga naar giftcards.nl en klik op ‘Cadeaukaart verzilveren’

Je kan verschillende Keuze Cadeaukaarten op giftcards.nl verzilveren. Deze cadeaukaarten komen in verschillende thema’s zoals kerst, Vaderdag, Valentijnsdag enz. Opgelet: het is dus niet mogelijk om hier andere type cadeaukaarten te verzilveren (zoals bv. een bol.com cadeaukaart). Dat doe je op de site van de aanbieder van de cadeaukaart (in bovengenoemd voorbeeld dus bol.com).

Stap 2: Geef het 19-cijferige kaartnummer in

Vink het hokje ‘ik ben geen robot’ aan. Zie je een groen vinkje verschijnen? Perfect! Klik daarna op ‘volgende stap’.

Stap 3: Kies je favoriete cadeaukaart(en)

Er verschijnt een nieuwe pagina, waar je het saldo en de geldigheidsduur ziet. Klik op ‘kies een cadeaukaart’. Je hebt nu de keuze om je cadeaukaart om te wisselen voor één of meerdere van de 150 getoonde cadeaukaarten.

Vul een bedrag in vanaf 10 euro onder 1 of meerdere cadeaukaarten van jouw keuze en klik op voeg toe.

Stap 4: Ontvang je cadeaukaart(en) per mail of per post

Zie je een roze per e-mail label op de door jou gekozen cadeaukaart? Dan ontvang je de cadeaukaart binnen één uur per e-mail.

Heeft de door jou gekozen cadeaukaart geen roze per e-mail label? Dan ontvang je de cadeaukaart binnen 5 werkdagen per post.

Stap 5: Buckaroo betaalomgeving

Je bevindt je nu in de beveiligde betaalomgeving van Buckaroo. Vul het 19-cijferig kaartnummer en de veiligheidscode in en klik op verder. Jouw Keuze Cadeaukaart is verzilverd! Gefeliciteerd!

Vragen of hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag!

Cadeaukaart verlopen: wat nu?

Oeps, jij bent die geldigheidsduur van je cadeaukaart helemaal uit het oog verloren. Jammer maar helaas, je cadeaukaart is verlopen. Wat een pech! Net nu je er zo naar uitkeek om een heerlijk etentje in te plannen met je diner cadeaukaart. Of om die geweldige belevenis eindelijk te boeken. 

Is je diner cadeaukaart verlopen? Of heb je een andere cadeaukaart die de geldigheidsdatum heeft overschreden? Het is helaas niet mogelijk om de cadeaubon te verlengen. Maar voor je de moed opgeeft, kan je natuurlijk altijd vriendelijk navraag doen bij de uitgever van de cadeaubon. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat ze (al dan niet voor een kleine meerprijs) toch een toegift doen. Kortom: nee heb je, ja kan je krijgen.

Een verlopen cadeaukaart inwisselen

Helaas, cadeaukaarten mogen volgens de wet verlopen. Dat betekent dat je er na de geldigheidsdatum geen recht meer op hebt

Sommige aanbieders zijn bereid de bon te verlengen als je een kleine administratiekost betaalt. Een fijne oplossing om je geliefde cadeaubon van de vuilnismand te redden!

Tip: help jezelf met een reminder

Vergissen is menselijk. Gelukkig hebben we enkele gouden tips om nooit meer de geldigheidsdatum van je cadeaukaarten uit het oog te verliezen

  • Zet een herinnering in je (digitale) agenda wanneer de geldigheidsdatum van je cadeaukaart dreigt te verlopen.

  • Leg de cadeaukaart bij je computer zodat je ze ziet liggen wanneer je gaat e-shoppen. 

  • Maak een (digitale) cadeaukaartmap waarin je alle cadeaukaarten en hun geldigheidsdatums noteert.

Zo kan je je geliefde cadeaukaarten steeds op tijd verzilveren. Happy shopping!