Waanzin tijdens de Boekenweek 2015 Terug naar het overzicht
04-03-2015:

Waanzin tijdens de Boekenweek 2015

Het is binnenkort weer Boekenweek! Tijdens deze tien dagen draait het allemaal om het vooropstellen van het Nederlandstalige boek met ieder jaar een ander thema. In 2015 staat de Boekenweek (7/03 - 15/03) in het teken van de waanzin.

De Boekenweek

Bij de Boekenweek hoort het Boekenweekgeschenk dat je gratis krijgt bij een besteding van €12,50 of meer aan Nederlandse boeken. Het geschenk wordt dit jaar door Dimitri Verhulst (auteur van onder andere ‘De kamer hiernaast’) geschreven. Het thema licht de vele verhalen uit over personen die tot waanzin gedreven worden - van hoofdpersonen met karaktertrekken die afwijken van de norm tot hoofdpersonen die gek worden door lijden, liefde of psychologische factoren. We hebben een aantal boeken gevonden die wij erg leuk vonden en gaan over personen wiens leven wordt beheerst door waanzin.

Strijken - Carry Slee
Dat het verleden je blijft achtervolgen blijkt uit deze roman van Carry Slee. Het verhaal draait om Johan van Tongeren, een bestsellerauteur die last heeft van een writer’s block en hallucinaties. De hallucinaties worden zo erg dat Johan het contact met de werkelijkheid kwijt raakt en in een psychose terecht komt. Het blijkt dat hij onbewust achtervolgt wordt door een voorval uit het verleden - een voorval waardoor ook de titel ‘Strijken’ wordt verklaard.
Het lijden van de jonge Werther - Johann Wolfgang von Goethe
Het verhaal van Goethe is een voorbeeld van hoe de liefde je tot waanzin kan drijven. De roman is voornamelijk een aaneenschakeling van brieven van Werther aan een vriend. Hierin vertelt Werther over zijn leven, dromen en verlangens. Zo ook over zijn grote liefde, Lotte, die tot zijn verdriet zijn liefde niet beantwoordt maar zich verloofd met een ander.
Paaz - Myrthe van der Meer
Wat als je van de één op de andere dag een heel ander leven krijgt? Emma lijkt het perfecte leven te leiden, maar na een burn-out wordt ze opgenomen in een psychiatrische afdeling voor de behandeling van een depressie. Alles is opeens veranderd en nu moet ze uitzoeken hoe ze haar leven weer op de rails krijgt.
Vogels van waanzin - Ranne Hovius
Eén van de uitgelichte boeken over waanzin is ‘Vogels van waanzin’ van Ranne Hovius. In dit boek wordt het verband tussen waanzin en genialiteit besproken. Hierbij worden zowel Nederlandse als Vlaamse auteurs aangehaald zoals Harry Mulisch, Hugo Claus en Heleen van Royen.

Een boek cadeau geven?

Ben je nog op zoek naar een boek om iemand mee te verrassen, maar heb je geen idee welk boek? Maak je geen zorgen! Op Giftcards.nl vind je verschillende leuke giftcards zoals de Boekenbon Cadeaukaart. Dit is het perfecte cadeau voor de echte leesliefhebber!

Bekijk meer passende giftcards in de categorie ‘lezen’


Tip: 15 maart kun je op vertoon van het boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst gratis reizen met de NS - de sponsor van deze week van het boek. Zorg wel dat je het boek bij je hebt!tracking pixel